Cu siguranță cunoașteți sau vă aflați printre persoanele care, înainte de a adormi, seara, citesc câteva pagini dintr-o carte. V-ați gândit vreodată sau ați remarcat cum anume vă ajută această activitate la sfârșitul zilei?

        Stresul, evenimentele neplăcute prin care ați trecut recent sau poate diverse situații din viitorul apropiat care vă cauzează un disconfort ajung să fie analizate și trăite din punct de vedere emoțional, seara, când mergeți în pat și aveți timpul vostru liber.

        Cititul înainte de culcare prezintă o multitudine de avantaje, toate concentrându-se în jurul conceptului „terapie”:

  • Este prevenită instalarea insomniei prin faptul că preocupările şi stările negative sunt absorbite de conţinutul cărţii.
  • În funcţie de genul literar ales, rândurile paginilor citite te pot ajuta să găseşti soluţii pentru obstacolele pe care trebuie să le depăşeşti, mintea fiind mai limpede şi mai deschisă către introspecţie.
  • Somnul devine foarte odihnitor datorită faptului că ultimele informaţii stocate în mintea noastră sunt plăcute, liniştitoare şi îndreaptă imaginaţia către noi scenarii paralele cu realitatea.
  • Dimineaţa următoare creierul va fi mult mai pregătit şi va asimila mult mai uşor, datorită energiei recăpătate pe toată durata nopţii.
  • Formarea unui ritual înaintea somnului este importantă pentru o mai bună organizare a propriilor activităţi, precum şi importanţa acestora la o anumită oră din zi. Astfel, dacă ne formăm obiceiul de a citi în fiecare seară, mintea noastră va percepe acest aspect ca pe un automatism, şi nu va permite să iasă la suprafaţă supărări sau gânduri distructive ce ne-ar putea tulbura odihna.
  • Cititul odihneşte ochii! Este mult mai obositor atunci când ne aflăm în faţa unui ecran, chiar dacă nu facem nimic deosebit sau nu depunem un efort intelectual, ci pur şi simplu aruncăm un ochi peste noutăţi. Lumina oboseşte, filmele sau imaginile care rulează epuizează creierul şi ne încarcă subliminal cu foarte multe informaţii inutile care vor fi active mult timp, iar somnul nostru nu va mai atinge profunzimea necesară decât târziu în noapte.

 

        Nu de puţine ori auzim că oamenii nu au timp să citească, deşi şi-ar dori foarte mult să o poată face. Timpul este acelaşi pentru toţi. Cheia succesului este reprezentată de modul în care îl gestionăm. Aşadar, dacă ziua vă este foarte încărcată, cu siguranţă seara poate rămâne loc pentru lectură. Studii arată că doar şase minute de citit înainte de culcare alungă stresul în proporţie de aproape 70%!

 

Sursă foto: thedigestonline.com

Consemnat de: Monica Dobrea

on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.