Andreea Dobașu (n. 1981, Iași) este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie Iași, promoția 2004. Pasiunea pentru literatura science-fiction a determinat conceperea ,,Tărâmului făgăduinței”, ,,Omega” fiind primul volum al acestei trilogii. În curând, autoarea va prezenta publicului și cel de-al doilea volum, ,,Alpha”.

          În interviul acordat editurii noastre, Andreea Dobașu își reamintește de plăcerile literare ale adolescenței și ne povestește cum s-a dezvoltat pasiunea ei pentru romane science-fiction. De asemenea, scriitoarea menționează câteva aspecte importante ce stau la baza romanului său, pe care vă învităm să le aflați, citind interviul de mai jos:

          Romanul dumneavoastră aparține genului științifico-fantastic, un gen literar abordat în special de către scriitori bărbați. Aveți o scriitoare preferată care v-a influențat în alegerea acestui gen de literatură?

          Tot ceea ce am citit m-a influenţat, chiar dacă nu am realizat pe moment, atât prin conţinut cât şi prin formă. Unele cărţi au lăsat asupra mea mici umbre, altele m-au lovit în suflet ca un tsunami. Dintr-unele am învăţat ce să nu fac iar în altele mi-aş fi dorit să locuiesc. Autorul a contat cel mai puţin. Cred profund în ideea că importantă este doar cartea, trăirea, sentimentul pe care îl naşte în cititor, nu autorul. Adolescentă fiind am citit de multe ori Harry Potter şi târziu am aflat că J.K.Rowling este scriitoare. Este minunat şi irelevant. Ceea ce contează este senzaţia pe care o trăieşte cititorul, intimitatea aceea minunată ce se naşte între mintea celui care citeşte şi atmosfera cărţii.

 

          Cum anume v-a venit ideea de a crea o nouă planetă pentru a se evita suprapopularea acesteia?

          Relocarea populaţiei Terrei este un drum inevitabil. În câteva zeci de ani ne vom îndrepta spre un alt corp ceresc, fie el satelit, asteroid sau planetă. Suntem o specie prea curioasă şi avem o imaginaţie prea bogată ca să nu încercăm să punem în practică ceea ce am gândit.

 

          Ne-ați putea spune care este scena pe care v-a fost cel mai dificil să o creați și din ce motiv?

          Nu fără să stric farmecul lecturii pentru viitorii cititori. Cred totuşi că scena punctului culminant a fost cea mai mare provocare. Aceasta dificultate provine din faptul că personajul negativ deţine partea lui de adevăr. Nici o faptă reprobabilă nu provine din dorinţa pură de a face rău ci dintr-o interpretare extrem de personală a binelui.

 

          Există personaje sau acțiuni imaginate de dumneavoastră pe care vi le-ați dori și în viața reală? Cum anume ar fi acestea de folos?

          Singurul lucru ce ne lipseşte la ora actuală pentru a putea transforma cărţile science-fiction în realitate este o modalitate practică de a călători în spaţiu-timp. De a          ne putea deplasa de la o planetă la alta în timpul real al vieţii noastre. 

 

          Omega este volumul întâi din trilogia Tărâmul făgăduinței. Pe când volumul al doilea?

          Sper ca 2022 să aducă în librăriile din România volumul al doilea şi primul volum în limba engleză în librăriile din străinătate.        

 

          Un mesaj pentru cititorii care încă nu au achiziționat romanul?

          Tărâmul Făgăduinţei este un roman science-fiction scris într-o notă realistă. Cu personaje posibile, nu cu super-eroi. Cu oameni având trăiri şi frici şi speranţe ca ale oricărui om din zilele noastre. Vă recomand să-l citiţi pentru că oricât de neclar ar părea viitorul, Tărâmul Făgăduinţei este dătător de speranţă.

 

Consemnat de Monica Dobrea

on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.