Lectura unește! Este minunat să mai putem împărtăși în această perioadă dificilă aceeași pasiune și, de ce nu, chiar abia să o descoperim. Se spune că o carte reprezintă o fereastră către lume, dar oare care lume? Cea exterioară sau cea interioară?

            Atunci când citim o carte, în primul rând ne identificăm cu unul dintre personaje și cu evenimentele prin care acesta trece. O a doua etapă este cea a eliberării din punct de vedere emoțional, atunci când trăim alături de personaj întreaga acțiune și starea noastră devine similară unei transe hipnotice. Vi s-a întâmplat să fiți strigat și să nu auziți, iar dacă ați fost atins, să vă speriați foarte tare, uitând că nu erați singur în acel loc? Aceasta este conexiunea absolută! Ultima etapă este cea a conștientizării legate de posibile soluții sau modalități de schimbare a percepției în legătură cu o situație.

            Terapia prin citit este eficace pentru toate vârstele, iar beneficiile devin vizibile în scurt timp! Cuantificarea progresului se poate face prin raportarea la prezent – cât de ancorat ești în realitatea în care trăiești, astfel încât să existe un echilibru între rațiune și emoție? Cum anume înțelegi că trecutul este de neschimbat și nu îi mai permiți să intervină? Cum anume te comporți în prezent pentru a reuși să obții ceea ce îți dorești în viitor?

            Scriitorii se bucură de puterea efectelor terapeutice prin a-și așterne pe hârtie firul propriei imaginații și a-l transmite către fiecare cititor în parte. Cititorul, la rândul lui, rezonează cu mesajul cărții în funcție de nevoile sale, ceea ce face ca lectura să devină un proces foarte complex de introspecție, plăcere, relaxare și descoperire.

            Numeroase studii atestă faptul că cititul reduce riscurile apariției depresiei, stărilor anxioase, blocajelor în comunicare, dar și a tulburărilor alimentare.

            Este important să nu neglijăm starea noastră emoțională în contextul pandemiei generate de COVID-19, să fim atenți la semnalele transmise de corpul nostru pentru a preîntâmpina potențiale disfuncții și să ne menținem sănătoși și informați.

            Asociați lectura cu alte activități care vă mulțumesc și bucurați-vă de voi, de cei din jur, independent de contextul actual.

Nu luați decizii definitive la o problemă temporară!

 

Sursă foto: bettertennessee.com

 

Consemnat de Monica Dobrea

on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.