Vineri, 3 iunie, începând cu ora 17.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, Cafeneaua Literară, îl veți întâlni pe scriitorul Adrian Christescu și ale sale volume „Frumoasa americană” și „Umbra lui Raphael”, în dialog cu Adrian Petru Stepan.
          Adrian Christescu s‑a născut în 1968 la Târgu Mureș. A absolvit Liceul „Alexandru Papiu Ilarian” (1986), a urmat cursurile Facultății de Hidrotehnică din Iași (1988‑1993) și pe cele ale Facultății de Drept din cadrul Universității „Mihail Kogălniceanu” (2004‑2008). Din 1992 a lucrat în vânzări pentru diverse societăți comerciale, iar în prezent este managerul propriilor sale companii. A colaborat în calitate de editorialist la Ziua de Iași (2006‑2007), după care și‑a continuat activitatea publicistică pe blogul personal. Volumul său Trofeul (povestiri, 2011) a primit premiul pentru debut în proză la Salonul Internațional de Carte din Iași. Este autorul romanului‑thriller Destinul lupului singuratic (cea mai vândută carte a editurii Adenium în 2015), al volumului de teatru Dragoste și spațiu locativ (Adenium, 2017) și a tradus din limba maghiară Orașul visurilor de Ildikó Judith Jung.
          Aventura palpitantă, investigațiile captivante și dezvăluirile explozive din Destinul lupului singuratic continuă! Și în acest roman-thriller scriitorul ne invită să-l însoțim în pasionanta lui incursiune prin hățișurile și tenebrele politicii europene, conectate uneori, neștiut și neașteptat, la interesele lumii interlope, apropiată la rândul ei de coordonatorii atentatelor teroriste.
          Privind acest tablou deprimant pentru prezent și deloc încurajator pentru viitor, asistând la „performanțele” unor demagogi cinici și populiști, apare întrebarea firească: există totuși șanse pentru păstrarea și dezvoltarea însemnelor definitorii ale democrației și statului de drept, create și pe bătrânul nostru continent cu atâta trudă? Iar în multitudinea demersurilor ce se fac pentru protejarea lor, romanul detaliază ingenios și contribuția benefică a unei organizații internaționale – care chiar există! – călăuzită de simbolul Îngerului Raphael, cel recunoscut și venerat în toate religiile.
          În alcătuirea seducătoare a scrierii, îmbinând documentarea riguroasă și realul cu ficțiunea inspirată, scenariul înfățișat alert și elocvent în Umbra lui Raphael ne avertizează asupra unor posibile consecințe, cu mult mai periculoase, la care chiar noi ne putem condamna prin erori de evaluare sau prin pasivitate.
          O lectură în care de-abia aștepți să afli ce îți oferă pagina următoare!
          Adrian Christescu are fericita idee de a fructifica literar experiența domniei-sale ca tânăr antreprenor în perioada complicată și tulbure a evoluției României către capitalism. Prima calitate a prozelor sale care decurge de aici este autenticitatea: nimic trucat, nimic exagerat, senzația e că autorul face „cópii după natură”, ca să reluăm o formulă binecunoscută. A doua însușire este simțul umorului: Adrian Christescu știe să se amuze și să vadă partea ridicolă sau chiar grotescă a lucrurilor inclusiv atunci când are în față tot felul de escroci sau de nulități în materie de comerț (bună parte din texte refac pățaniile sale în calitate de „angrosist”, ocupație răspândită în perioada de tranziție). Foarte tânăr, „copil al Revoluției” am putea spune, autorul e obligat să suporte concurența foștilor securiști, milițieni, activiști de partid, convertiți brusc la economia de piață și aducând cu ei toate metehnele și inerțiile vechiului regim. (…)
Reconstituind „dosare” de viață, propunând o galerie variată de tipuri umane, reușind să creeze cadre și atmosfere memorabile, bogată în detalii revelatoare și în notații subtile, excelând prin umor, cartea lui Adrian Christescu este o reușită care confirmă înzestrarea superioară a unui prozator. (Alexandru Călinescu) 
on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.