Mulți părinți își pun problema achiziționării de cărți pentru cei mici, abia după împlinirea vârstei de un an, în speranța că atunci sunt mai conștienți, mai interesați și au mai multă răbdare să asculte.

            Lucrurile nu stau deloc așa! Micuții sunt bureței care absord orice informație încă de la naștere. Dacă le sunt stimulate simțurile corespunzător, fără a-i suprasolicita, șansele ca ei să fie receptivi sunt foarte mari, chiar dacă, aparent, par absenți sau vă lasă falsa impresie că nu înțeleg. Vă recomand să începeți cu poeziile scurte care conțin cuvinte simple, sunt mult mai ușor de asimilat. De asemenea, poveștile care conțin foarte mult dialog sunt benefice și vă ajută să vă puteți schimba vocea în funcție de personajul interpretat, lucru care le va stârni curiozitatea. Poate vă întrebați care este cel mai potrivit moment pentru a le citi nou-născuților. Atunci când mama alăptează se creează acea conexiune unică, iar contactul privirilor celor doi, precum și vocea mamei calmează și încântă bebelușul. O puteți face chiar atunci sau când stă pur și simplu în pătuț și își descoperă propriul corp sau mediul înconjurător. Poate fi inclus cititul ca un ritual înainte de ora de somn sau la băiță cât timp se joacă în apă. Oricând vocea părintelui ajută copilul să se dezvolte frumos, să cunoască, să capete încredere în el și să aibă o permanentă stare de bine.

            Vă voi prezenta avantajele cititului încă de la naștere:

  • Plăcerea cititului va apărea natural, copilul reamintindu-și, din punct de vedere emoțional, senzațiile plăcute produse de constanța vocii părințillor atunci când îi dedicau în mod exclusiv acea activitate.
  • Timpul de calitate petrecut astfel încă de când copilul se naște duce la formarea unui ritual al familiei care va fi permanent căutat datorită frumuseții și liniștii pe care universul cărților o oferă.
  • Copilul se va orienta mult mai ușor către ceea ce îi place dacă este expus încă de bebeluș la o varietate de genuri literare, în conformitate cu vârsta și gradul său de dezvoltare.
  • Cititul încă de la naștere reprezintă o modalitate de stimulare a vorbitului, astfel încât există o mai mare probabilitate ca micuții să pronunțe mult mai devreme primele cuvinte. Dar putem pune problema și apariției tardive a limbajului, însă în propoziții, copilul arzând etapa primelor sunete sau cuvinte.
  • Înțelegerea și imaginația sunt puternic stimulate, aspect care va contribui considerabil la dezvoltarea ulterioară a abilităților legate de managerierea situațiilor neplăcute, prin găsirea unor soluții rapide.
  • Bebelușii cărora li se citește sunt mult mai relaxați și plâng mai puțin datorită faptului că învață să gestioneze stresul și prin altă metodă.

       Așadar, nu este niciodată prea devreme să le citim copiilor. Îi vom ajuta să își formeze mult mai rapid și mult mai ușor abilitățile, aptitudinile și deprinderile necesare. De asemenea, inteligența emoțională se va afla permanent pe o pantă ascendentă.

 

 

Sursă foto: vectorstock.com

Consemnat de Monica Dobrea

 

on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.