Spre deosebire de ceea ce se întâmplă de obicei atunci când încep o carte, de această dată nu m-a atras deloc titlul. "Omul flămând"... Pe bune?! E trist sa fii flămând pentru că ești o pradă a nevoilor tale, iar organismul îți cere ceea ce are nevoie pentru a supraviețui. Așadar de ce sa citesc un astfel de roman? De ce să conștientizez încă odată că sunt un om dependent de nevoi? 

          Poate pentru că... în titlu există o chemare? Haideți să vedem de ce m-a ademenit acest om flămând... 

          Ei bine, omul flămând din acest roman este avid, însă nu de mâncare, așa cum m-am așteptat inițial, ci de tinerețea, viața și frumusețea unor adolescente pe care le ucide printr-un ritual bolnav. Romanul pleacă de la această poveste care creează în rândul tinerilor din Limestone Creek din Australia, o adevărată legendă urbană. 

          Ei bine, aceasta este tema romanului. Adolescența și riscurile cu care se confruntă în zilele noastre când tentațiile sunt atât de multe, iar posibilitățile de a ajunge la ele sunt facile.

          Pentru un tânăr ce abia a depășit perioada copilăriei, este cea mai dificilă perioadă din viață, pentru că totul se schimbă, și nu mă refer doar la aspectul fizic, ci și la cel psihic. Percepțiile sunt diferite. Viața are un alt aspect. Totul devine schimbat.

          "Partea din creier ce este folosită pentru a gestiona emoțiile, deciziile, rațiunea si inhibiția este restructurată în anii adolescenței, formând noi sinapse cu o viteză incredibilă. Adolescenții citesc emoțiile în mod diferit de adulți. Aceștia din urmă folosesc cortexul prefrontal pentru a citi indiciile emoționale, în timp ce adolescentii se vor baza pe amigdala." Dr. Ovidiu Balaban-Popa medic specialist psihiatru.

          O sinucidere suspectă a unei adolescente care a lăsat să se înțeleagă că face parte dintr-un ritual al "Omului Flămând", mediatizată intens de o colegă de clasă și prietenă prin canalul ei de Youtube, urmată de dispariția altor patru fete, face ca întreaga comunitate să fie zguduită și să se implice poliția prin cei mai buni anchetatori din Australia.

          Din păcate sinuciderea în rândul adolescenților este pe al doilea loc în lume după accidentele rutiere, pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani. De cele mai multe ori se ajunge aici pentru că nu există un sprijin potrivit pentru cei aflați în dificultate. Problemele adolescenților sunt hiperbolizate, par a fi imposibil de gestionat, iar imaginația și influența unor formatori de opinie sau pur și simplu a unor lideri de grup, devine covârșitoare și neavizată. În acest roman, sinuciderea fetei a fost oarecum încurajată de această legendă care spunea că singura metodă de a-și proteja prietenele de agresiunea Omului Flămând este o sinucidere, precedată de o provocare tip "Balena albastră" pe care în roman o numește Kundela. 

          Foarte mult s-a vorbit despre acest joc periculos prin 2016-2017. Copii sau adolescenți erau atrași în joc prin teribilism, apoi siliți să rămână până la final prin șantaj. De obicei când se înscriau, victimele trebuiau să trimită spre administrator fotografii nud, folosite în caz de părăsire a jocului, prin expunerea lor în on-line și desființarea lor ca aparținător al societății. Aveau de parcurs 50 de probe ce culmina cu o sinucidere. Actul suprem.

          Sunt multe de spus despre suferința lor, provocată mai ales de dorința de validare a ceea ce reprezintă un adolescent în această lume, însă pentru părinții care nu pot crea o punte de comunicare cu cel care se depărtează de ei din ce în ce mai mult, este un urlet de deznădejde. Când un copil își ia viața atât de repede, înseamnă că a fost victima unei agresiuni fizice sau psihice, a fost manipulat sau obligat... Chiar există așa ceva! Și când te gândești că există un ajutor specializat în tratarea unor astfel de probleme, îți dai seama cât de importantă este comunicarea unui om care știe ce trebuie să spună și cum să procedeze potrivit când se confruntă cu o potențială victimă. (www.antisuicid.ro)

          Romanul este plin de suspans, cu multe răsturnări spectaculoase de situație. Nu odată îmi spuneam plin de încântare că nu se poate așa ceva... Când credeam că enigma era rezolvată, aveam o surpriză! A fost o experiență deosebită pe care de multă vreme nu am avut-o. 

          Polițistul care anchetează acest caz, nu este un supererou, ba am putea spune că este unul cu mari probleme psihice, după trauma unui caz asemănător, însă inteligența lui și a partenerei sale, dublate de asocierea cu unul dintre părinții fetelor dispărute, un traficant de droguri periculos, fac ca ancheta să evolueze spectaculos și atipic.

          Acesta este un roman despre adolescență, despre puterea internetului și a riscurilor sale, despre legendă, crimă și răzbunare. Este o anchetă a unui caz de dispariție. O lecție de viață. 

          Recomand acest roman, în primul rând celor care au copii, pentru a fi cât de cât ancorat la riscurile la care se expune în societatea modernă și de a face posibilă comunicarea, însă recomand această carte și celorlalți pentru a realiza cât de mult a evoluat societatea în ultimii ani și care sunt pericolele la care se expun tinerii în zilele noastre. Recunosc că pe vremea mea, nici nu visam să existe un "influencer" care să gândească în locul meu. Nu as fi acceptat așa ceva... Dar oamenii și vremurile s-au schimbat!

          Citiți acest roman care te ține lipit de el până termini toate cele 500 de pagini!

 

 

https://ursulescu.blogspot.com/2022/12/chemarea-omului-flamand-de-kyle-perry.html?fbclid=IwAR3psPdfupALaeEQlH9y6FiDsq5iBz0ajZDDkxmSXJQAJ_v4f8AweVqOBAc

on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.