Masina Ernetti poate fi caracterizata drept o carte tip Dan Brown, insa mult mai complexa si mai intensa, cu mai mult suspans. Eu sunt fan Dan Brown, fan al acestui tip de literatura, asa ca asocierea nu mi se pare jignitoare.

          Pe scurt de tot, Masina Ernetti este o masina a timpului speciala: ea iti permite sa nu te transpui intr-o anumita perioada, sa te teleportezi, ci doar sa URMARESTI evenimentele dintr-o perioada. Setezi exact ziua, anul si locatia (dupa coordonate) si urmaresti la un televizor alb-negru (vorbim, totusi, de anii 60) tot ce se intampla in atunci.

          Masina Ernetti are 2 mici defecte: nu are sunet (poti doar citi pe buze) si nu vede decat afara (nu patrunde prin ziduri). Asa ca nu o poti folosi pentru a vedea diverse intalniri hotaratoare pentru soarta planetei.

          Masina Ernetti a fost construita de Vatican, urmand a fi folosita in scopuri politice si religioasa. Avem, exact ca la Dan Brown, o miza religioasa, insa aici ea este suprapusa uneia politice: in plin razboi rece, URSS avea interesul sa dea in Biserica Crestina, sa distruga crestinismul, crezand ca prin asta va ingenunchea Occidentul.

          Suprapus peste Razboiul Rece mai avem si conflictul dintre Israel si Tarile Arabe. Caci atunci cand este vorba despre religia crestina, Israelul este, indiferent daca vrea sau nu, implicata. Vedeti voi cum si in ce fel.

          Nu voi intra in detalii, nu voi pomeni despre personaje, nu voi vorbi nici despre buni si rai, va voi lasa voua placerea de a-i descoperi.

          Eu vreau, insa, sa va vorbesc despre principiul de baza, facand un exercitiu de imaginatie. Vreau sa va spun 5 lucruri, 5 posibile utilizari ale unei astfel de masinarii. Incerc sa-mi imaginez la ce as folosi eu o astfel de masinarie, la ce mi-ar fi mie utila ori, dimpotriva, de ce m-as putea teme.

  1. Ea ar putea fi folosita ca un Big-Brother universal. Exista o parte buna, s-ar imputina infractiunile stradale, nu va mai exista ideea de “mergi singur pe strada”, insa in sens contrar cu totii ne-am simti urmariti permanent. Ganditi-va ca prin intermediul ei ar putea fi urmarite iesirile din casele celebre, ar putea fi detectati oameni care intra la bordeluri si alte asemenea. Deci ar fi periculoasa din acest punct de vedere.
  2. Istoric, insa, am putea deslusi anumite evenimente cruciale. Evident, nu ne putem referi la intalnirile secrete, cele desfasurate cu usile inchise, insa unele intalniri au avut loc AFARA, la terasa diverselor casteluri, palate ori in cine stie ce terase exterioare. Eu, unul, mi-as dori sa revad, fie si fara sunet, Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Chiar mi-as dori s-o vad, s-o traiesc, sa o simt ca si cum s-ar petrece acum, in zilele noastre. Este un eveniment pe care il gasesc FUNDAMENTAL, insuficient cunoscut, insuficient studiat.
  3. Nu m-a pasionat niciodata istoria antica, dar pe bune ca as vrea sa vad cateva razboaie din acea epoca. Poate chiar razboaiele daco-romane, cele in urma carora ne-am format noi, ca popor. Evident, habar n-am cum am putea pricepe ce vorbeau dacii, dar banuiesc ca s-ar gasi oameni care sa desluseasca vorbele lor.
  4. Acum cateva saptamani publicasem un articol despre muzeele vizitate in Praga. Printre ele, muzeul comunismului. Ce m-a intrigat pe mine a fost lipsa de importanta pentru un eveniment extrem de discutat la noi: Primavara de la Praga. Personal, ca persoana interesata foarte mult de istoria recenta, chiar as face o incursiune, prin intermediul acelei masinarii, prin Romania acelor ani. As observa cu precadere celebrul miting al lui Ceausescu, atunci cand a condamnat invazia. Chiar as vrea sa citesc buzele cetatenilor romani.
  5. Dintre razboaiele desfasurate de-a lungul timpului, cel care mi s-ar parea cel mai interesant de urmarit ar fi Razboiul de Secesiune din SUA. In Romania cel putin, mi se pare un razboi foarte putin analizat, cel putin la scoala. Desi, din punctul meu de vedere, SUA exercita o influenta directa, la vedere, asupra politicii statului nostru. Drept urmare, ar trebui sa studiem mai cu atentie, sa incercam sa intelegem, mentalitatea americana.

         Nu va dezvalui de ce Masina Ernetti era cu adevarat periculoasa, ce putea face si ce a facut, nu va dezvalui nici finalul, drept urmare va recomand sa cititi cartea. Mie mi-a placut mult, sper ca si voua sa va placa intr-o masura cel putin egala.

 

https://citestemil.ro/masina-ernetti-roland-portiche/?fbclid=IwAR3aPjJqlA3cEtYJtFTYNWP2TyzPAQHr89tCDjJ_XbkwMd8B0Bae9nZl26U

on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.