Omul Șoaptă vă așteaptă pe Libris. Nu trebuie să vă speriați de el. Nu se va apropia de casa voastră pentru a vă face rău sau pentru a vă șopti la geam. Sau ar putea să o facă. Mai ales dacă lăsați ușa întredeschisă.

Nu m-aș sătura niciodată de thriller. Simt de fiecare dată adrenalina pompându-mi cu putere în vene. Fiorii care îmi străbat mintea la gândul vânătorii viitoare, lista tot mai lungă de mobile ale crimei și „jurnalul” mintal completat cu modus operandi. Vă întrebați ce fac cu toate acestea? Mă pregătesc să devin cel mai bun anchetator literar. Că nu m-ar ține nervii să fiu unul de teren! Cred că m-ar pierde echipa prin toate ungherele bine ferecate.

Nu sunt o curajoasă în viața reală, dar pot fi atunci când vine vorba despre anchete ale scriitorilor cu imaginație bogată. Există o parte bună și una rea în această experiență de anchetator. Partea bună e că niciun criminal nu scapă neprins. Uneori (aproape de fiecare dată), îmi dau seama repede de cum stă treaba și lista de suspecți se micșorează rapid. Alteori, cu toată atenția mea, lucrurile îmi scapă printre degete și tabla mea albă (orice polițist care se respectă are una) se umple de presupuneri și nume.

Omul Șoaptă – „Lasă-mă să intru!”

Dacă sunteți ca mine, adică mereu în căutare de cărți bune, atunci stați mai mereu cu ochii pe site-urile preferate. Așa am făcut acum ceva vreme și am dat peste Editura Lebăda Neagră și a lor colecție Black Spot. Doar nu credeați că îmi va scăpa Omul Șoaptă! Sar ar fi trebuit să ocolesc pericolul?

Omul Șoaptă a avut pasaje înfiorătoare, mai ales că victimele din această poveste sunt copii. Un subiect sensibil, alimentat de teamă, tensiune și detalii înfricoșătoare. Alex North a atenuat din această stare apăsătoare cu modul în care a ales să împletească acțiunea. Unghiuri tăioase, cadre ascuțite, atenuate de fluiditatea poveștii, de „continuarea” acțiunii de la un capitol la altul. Alex North a știut să vindece și să spargă liniștea. Dar a făcut-o întotdeauna la momentul potrivit.

Dacă îmi vorbea cineva în șoaptă zilele trecute, cu siguranță vă spun că gândurile s-ar fi îndreptat imediat spre Omul Șoaptă. M-a lăsat cu un soi de teroare, una pe care nu am mai primit-o de la Omul de zăpadă al lui Nesbo.

Criminali și pasiuni ciudate

Criminalii sunt oameni condamnați de un complet de judecată sau de membrii comunității (doar din punct de vedere moral). Eu, om cu principii sănătoase, zic, am fost șocată când am urmărit un documentar care dezvăluia pasiunile ciudate pe care unii oameni la dezvoltă pentru răufăcători. De la scrisori de dragoste la căsătorii în închisoare, de la proteste la colecționari de obiecte (și aici puteți include de la scrisori la fragmente de dragoste). Alex North a dezvoltat „ideea” aceasta și ne-a oferit un roman bun. Foarte bun dacă ne gândim că este romanul său de debut.

Simțeați că urmează un „dar”? Da, ați ghicit. Înainte de a vă mai spune câte ceva despre carte, trebuie să punctez și minusurile. Nu știu dacă va fi sau a fost la fel pentru toată lumea, dar știți că am propriul radar când vine vorba despre cărțile mele preferate.

Am dibuit destul de repede criminalul. Cred că rămâneau vreo câțiva polițiști fără job dacă eram eu acolo. Nu am crezut o clipă că autorul ar mai fi putut întoarce cumva tot scenariul pe care-l prevedeam. Dar a reușit să mă șocheze (folosind destul de puține cuvinte) la final. A fost ca și cum un fulger de gheață mi-ar fi străbătut întreg corpul.

Am dat un pic vina și pe traducere. Și sper să nu fie doar în mintea mea acest punct minus. Dar și pe alternarea asta a timpurilor și a perspectivelor. Persoana a III-a, persoana I… eu, mereu prinsă între dorința de a descoperi un traducător sau un altul. Cartea este tradusă la patru mâini, dacă pot spune așa, și mă tem că este destul de vizibil.

Omul Șoaptă – un lanț al traumelor

Dacă sunteți în căutare de oameni obișnuiți, să știți că nu veți da de niciunul în cartea asta. Tom este victima traumelor din copilăria sa. E tată acum, văduv măcinat de pierderea recentă și este mai temător ca niciodată. Jake, fiul lui, avea o prietenă imaginară (nu e nimic greșit aici, dar veți vedea că și vouă vă va da fiori această prietenie). Pete, polițistul cel mai bun, are și el propriile secrete și propriile vicii. De Omul Șoaptă și de oamenii din anturajul lui nu cred că mai are rost să vă spun ceva.

Tom alege să se mute din casa care îi amintea prea des de soția lui și de tot ce nu va mai trăi alături de ea. Dorind să își facă băiețelul fericit, Tom alege chiar casa pe care Jake i-o indicase, chiar dacă asta însemna să locuiască într-o locuință ruptă din filmele de groază. Și măcar dacă ar fi doar asta!

Fără să știe, Tom alesese o casă care era puternic ancorată în lumea celor din dark web, cei măcinați de pasiuni ciudate și de dorințe neobișnuite. Și află acest lucru în cel mai urât mod cu putință.

Omul Șoaptă – cine este criminalul?

Omul Șoaptă, numit așa după modul de operare, fusese închis. Pete se ocupase de acest caz în urmă cu mulți ani și încă nu era împăcat cu deznodământul anchetei. Un copil nu fusese găsit. Trecuseră douăzeci de ani și vina îl măcina tot mai tare. Nu fusese capabil să ofere răspunsuri celor doi părinți îndurerați. Și ăsta era motivul pentru care vizita criminalul în închisoare. Era un joc al lor. Criminalul se asigura că nu este uitat și se juca un pic cu mintea polițistului. Pete spera să afle adevărul.

Doar că un eveniment nefericit îl duce pe Pete mai repede în vizită la criminal. Cineva răpise un copil și avea același mod de operare cu Omul Șoaptă. Un imitator sau un complice? Avea Omul Șoaptă vreo legătură cu noul val de nelegiuiri?

Nu este o carte ușor de parcurs întotdeauna. Este o stare de tensiune care planează dincolo de cuvinte. Simți un fel de repulsie care ți se naște în suflet fără să vrei, dar continui să citești pentru că îți dorești să știi că va exista un vinovat pus după gratiile închisorii.

Înfricoșătoare, acaparatoare, tensionată și bazată pe traumele din copilăria mică, povestea lui North vă va ține prizonieri pentru câteva ore bune. O recomand!

Omul Șoaptă (Alex North) poate fi cumpărată de pe Libris. Eu cred că o veți citi pe nerăsuflate!

 

An aparitie: 2020

Autor: Alex North

Categoria: Carti thriller

Colectie: Black Spot

Editie: Necartonata

Editura: LEBADA NEAGRA

Nr. pagini: 440

Traducator: Ana Magdalena Petraru, Speranța Doboș

 

http://ancasicartile.ro/omul-soapta-alex-north-recenzie/?fbclid=IwAR06akgWtnxQf2zlzB-wjDvDYsqIRdMKJk1eiKmprv6EOZWdMIPTPAQb0lo

 

on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.