Dupa CadoulPachetul si Drumul spre casaPasagerul 23 este a patra carte de-a autorului neamt Sebastian Fitzek pe care am avut placerea s-o citesc. A patra este, in acest caz, si cea mai buna. Cea mai intensa. Cea mai dificil de anticipat. Cu cele mai multe rasturnari de situatie.

          Pasagerul 23 este un cod pentru persoanele care dispar fara urma pe vasele de croaziera, fie accidental, fie prin sinucidere. Fie ucise.

          Martin Scwartz este un ofiter de politie care are amintiri triste legate de vasele de croaziera: asa si-a pierdut sotia si fiul, in urma cu 5 ani. Chiar pe acelasi vas, Sultan of the seas. Asa ca atunci cand a fost contactat sa se prezinte de urgenta pe vas, el a fost cu inima indoita. Pe de-o parte isi dorea sa afle adevarul, credea ca fiul si sotia lui merita acest lucru. Insa pe de alta parte nu intelegea cu ce ar putea fi el util la bord, cum ar putea el ajuta.

          Cine este persoana care l-a contactat, cine a mai disparut de aceasta data, ce se mai intampla pe acel vas si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

          In continuare voi vorbi despre 7 lucruri legate tangential de Pasagerul 23. Atentie, NU sunt spoilere, chiar daca unele lucruri se vor lega in mod de-a dreptul socant de poveste. Asadar:

  1. Desi pe un vas de croaziera ar trebui sa te simti bine, relaxat, lucrurile sunt de fapt contrare. Un vas de croaziera cu mii de oameni inseamna un oras de mii de oameni fara politie. Unde singura ta dorinta este ca oamenii din jur sa fie oameni cinstiti, onesti, oameni care n-au venit acolo sa faca rau. Si daca nu-i asa?
  2. Foarte putina lume vorbeste despre mamele care-si violeaza copiii. Feministele ascund intentionat acest adevar socant. Scot in evidenta doar tatii care-si violeaza copiii, deopotriva fetite sau baietei. Conform statisticilor OFICIALE, 10% dintre violurile in familie sunt facute de mame. Eh, imaginati-va ce este in sufletul unui copil care pateste asa ceva, in sufletul unui copil pentru care mama nu inseamna persoana cea mai draga din lume, ci persoana care-l abuzeaza zi de zi. Ramane sa descoperiti cine de pe acel vas intra in aceasta categorie.
  3. Astfel de vase sunt folosite de multi sinucigasi. O sinucidere de oameni bogati, pe care putini si-o permit.
  4. Pe langa sinucigasi, exista o alte categorie de oameni care folosesc vasele de croaziera: cei care vor sa dispara. Nu conteaza motivele, ideea este ca trebuie sa dispara: fara cadavru, dar fara sa mai reapara vreodata.
  5. Cel mai misto personaj este Gerlinde Dobkowitz, o scriitoare venita acolo pentru a scrie o carte. Ea este cea care il cheama pe detectivul Martin Scwartz pe vas. Nu va spun mai multe, va invit doar s-o urmariti.
  6. Atmosfera generala a romanului Pasagerul 23 este foarte interesanta: este deopotriva senzatie de libertate si de claustrofobie. Pe de-o parte, pe un vas, in mijlocul oceanului, te simti liber “ca pasarea cerului”. Libertatea este invocata de toti marinarii, de toti pasionatii croazierelor. Pe de alta parte, oamenii sunt inchisi acolo, intr-o mare casa plutitoare. Atunci cand stii ca la bord se afla un criminal (sau mai multi), senzatia de claustrofobie este apasatoare. Deci cele 2 aspecte, aparent contrare, coexista.
  7. Un aspect strict legat de modul in care este construit romanul Pasagerul 23: cuvantul final al autorului, cu multumirile de rigoare, nu se afla la final de tot. Epilogul este pus DUPA post-fata. Interesanta abordare, care aici mi-a placut. Are sens, aduce un plus de suspans. Si dovedeste originalitate din partea autorului.

          Pasagerul 23 de Sebastian Fitzek este per total un roman excelent, cel mai bun dintre cele citite de-ale autorului. 

 

https://citestemil.ro/pasagerul-23-sebastian-fitzek/

on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.