Un mister ancorat în frumosul oraș Timișoara cu o poveste care îți incită curiozitatea și te poartă prin pericol cu fiecare pagina citită. O carte cu iz polițist, dar cu parfum oriental care împletește legenda cu istoria în cadrul atât de frumos al cartierului Fabric, este imposibil sa nu te atragă, nu doar sa ajungi la deznodământ, ci sa vizitezi locurile pe care autorul le prezintă atât de frumos din orașul Timișoara. Efectiv, autorul a reușit să mă facă nu doar sa caut pe Google informații despre biserica Millenium sau Sinagoga din Fabric, cunoscută și sub denumirea de Sinagoga Nouă sau Sinagoga Maură, locuri unde se petrece acțiunea, ci să îmi doresc să le vizitez, chiar dacă nu pot vedea acele catacombe misterioase unde s-a desfășurat o adevărată dramă în acest roman.

          Povestea m-a cucerit încă de la început prin descrierea frumoasei necunoscute  cu prezența fantomatică care oprește timpul în loc și dispare inexplicabil: 

          „A trecut pe lângă mine cu pași egali, nici grăbită, nici nehotărâtă, atât de repede, încât să îi pot vedea numai pentru o clipă ochii cenușii conturați cu negru. Avea tenul măsliniu ca al doamnelor din jurul Mediteranei. Părul până la umeri era de bronz și strălucea în nuanțe sângerii, sub ultimele raze ale soarelui. Purta o cămașă azurie care îi urmărea umerii și sânii, pentru a se lipi apoi de abdomenul subțire. O fustă de pânză elastică  neagră stătea să plesnească pe fundul care contrazicea subțirimea taliei."

          Apoi toată acțiunea devine din ce in ce mai interesantă pe măsură ce aflăm că un cadavru al unei copile  descoperit în copilărie de personajul principal, devine important prin faptul că necesită o anchetă, deși crima se petrecuse în urmă cu aproape  un secol. Imobilul unde a fost găsită victima se dorea a fi retrocedat unui reprezentant al familiei care îl deținuse, și se pare că era interesat de acel cadavru care se dovedește a fi una din cele două gemene răpite din sânul unei familii de yazidiți.

          Conform unei legende se credea că două gemene care se vor naște din această seminție, ce se trage exclusiv din Adam, are puterea de a chema anticristul, iar odată cu el se grăbește venirea Mântuitorului... 

          Acțiunea este plina de mister și imprevizibilul a facut ca romanul sa se lipească de mine. Nu am putut sa las cartea din mână, până nu am aflat deznodământul și trebuie să vă spun că am regretat că s-a terminat atât de repede...  

          Ancheta, incursiunea prin tunelurile ascunse și uitate, crimele suspecte, au făcut ca această carte sa fie o aventură ce mi-a amintit de Indiana Jones, însă petrecută la o aruncătură de băț de noi... 

          Pe lângă acțiunea captivantă a romanului am descoperit câteva din părerile autorului referitor la cititorii de astăzi "Unul dintre motivele pentru care oamenii încă mai citesc romane este că, prin cuvinte, fără imagini, fără chipuri livrate de cinematograf, se pot identifica mai ușor cu personajele pe care le smulg din banalitatea cotidiană. Totuși, asta nu îmi explică defel de ce tot mai puțină lume citește în ultima vreme, iar din lumea asta puțină majoritatea sunt doamne. Cel puțin în mica noastră țară." Și despre virusul care ne-a zguduit viața în ultimii ani:

          „Un virus blând-ucigaș lasă loc nebunilor să îi conteste mortalitatea, să urle că li se încalcă drepturi prin măsuri sanitare. Rațiunea și încrederea în știință, în logică, dispar. Reapar, în schimb, extremismele,  credințele atavice. Urlăm că vrem libertate, e cel mai la îndemână slogan, în vreme ce noi căutăm, de fapt, moartea. Aproximativ aceeași ca în secolul trecut, prin anii '30. Iar acum asemenea prostii toxice își găsesc rapid adepți fiindcă se în masă. Nebunii, ignoranții și frustrații sunt cei mai buni răspândaci."  

          Romanul este extraordinar și îl recomand cu drag, mai ales că are o originalitate extrem de atractivă. 

 

https://ursulescu.blogspot.com/2022/02/piata-romanilor-de-adrian-petru-stepan.html

 

 

on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.