Adolescența, denumită și perioada marilor conflicte, este o etapă dificilă atât pentru părinți, cât și pentru copii.

            Tranziția de la copil la adult vine cu provocări diverse care, dacă nu sunt gestionate corespunzător, pot da naștere unor adevărate probleme.

            Vă voi prezenta mai jos unele dintre obstacole pe care le au de depășit adolescenții, dar și rolul cărților în a-i ajuta să reducă impactul acestora. Lectura este o tehnică adjuvantă, însă rolul părinților și al terapeutului în cazurile dificile sunt cruciale.

 

Problemele școlare (absenteism, rezultate slabe, dezinteres manifest): acestea apar din cauza unei libertăți greșit înțelese, ale unor trăiri negative intense, dar și din motive ce țin de o inadecvată organizare a priorităților. Un adolescent care citește va ști cum să-și organizeze timpul într-un mod constructiv și plăcut, iar adâncirea în lectură îl va destinde și îl va deconecta de la supărările pe care le-a încercat de-a lungul timpului.

Stima de sine scăzută, neîncrederea: compararea cu ceilalți este cauza principală a unei astfel de probleme. Cititul îi poate ajuta să resimtă propria evoluție mult mai ușor, să creeze în minte scenarii pozitive, să se înțeleagă pe sine și să-și ofere timpul necesar dezvoltării personale. De asemenea, prin lectură, se va dezvolta empatia, lucru care va fi benefic și în relațiile cu cei din jur.

Consumul de substanțe: apare cu precădere în momentul în care se dorește aderarea la un grup sau evitarea excluderii din cel din care adolescentul deja face parte. De asemenea, emoțiile intense, negative pot dezvolta adicții care reusesc să diminueze efectele nedorite ale unor trăiri greu de suportat. În funcție de preferințe, adolescentul căruia îi place să citească va căuta cărți care să-l ajute să crească frumos și să afle cauzele unui comportament ce îl îngrijorează.

Depresia: o tulburare care poate fi aproape în totalitate combătută prin citit. Mintea noastră rămâne ocupată, alertă, creează, găsește soluții, astfel încât timpul liber dedicat și lecturii este foarte productiv.

Dependența de tehnologie: poate fi ținută sub control, iar timpul petrecut în fața ecranelor, moderat.

În cazurile pierderilor prin deces sau divorț, un părinte poate recomanda mult mai ușor cărți unui adolescent căruia îi place să citească. Există numeroase titluri care fac obiectul unor asemenea traume, iar conținutul devine aliatul principal în traversarea perioadei dificile.

 

          Încurajarea copiilor să citească nu este suficientă. Fiți voi înșivă modele pentru ei încă de când sunt mici. Înainte de a învăța și a apela la rațiune sau a face alegeri,ei doar imită.

 

 

Sursă foto: choice.npr.org

 

Consemnat de Monica Dobrea

on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.