în stoc

eBook Mar del Plata - Claudio Fava

Bazat pe o poveste adevărată, romanul lui Claudio Fava definește prietenia, solidaritatea, sacrificiul și libertatea în Argentina asuprită de discreționarul Videla. Jucătorii echipei de rugby din Mar del Plata reprezintă poporul oricărui regim dictatorial. Fava aduce în prim-plan teme încă dezbătute în procese pentru crime împotriva umanității.

„O poveste puternică și sfâșietoare despre sacrificiu și curaj.” (Le Monde)

24,95 RON
Links
24,95 RON
Mai multe informații
Editura
Editura Lebăda Neagră
Colecție
Grey Spot
Data apariției
Aprilie 2023
Domeniu
Istorie, Politică
Limba
Română
Traducător
Ingrid Beatrice Coman-Prodan
Public
Publicul larg
Pagini
144
Conținut ilustrativ
Nu
Format
eBook
ISBN
978-606-9623-54-1
ISBN pdf
978-606-9623-56-5
ISBN ePub
978-606-9623-55-8

Mar del Plata este o carte emoționantă despre curaj, voință și sacrificiu.

Claudio Fava reușește, în câteva pagini, să aducă la lumină o poveste extraordinară și tragică, îndepărtată în timp, dar care nu trebuie uitată; cea a rezistenței, uneori singura soluție posibilă spre libertate. Este povestea celor care au spus „nu” și care au mers înainte, cu un curaj nebunesc, pe propriul lor drum, păstrându-și demnitatea, fără compromisuri și fără a ține seama de consecințe, plătind cu viața.

Argentina anului 1978 nu a fost doar țara lui Mario Kempes și a Cupei Mondiale de Fotbal. A fost și țara dictaturii militare a lui Jorge Rafael Videla. Și a multor dispăruți. Și a echipei de rugby din Mar del Plata și a jucătorilor acesteia, băieți îndrăgostiți de libertate mai mult decât propria lor viață.

Această carte excelentă se bazează pe povestea adevărată a echipei de rugby din Mar del Plata, ai cărei jucători au fost vizați de armata de dreapta care a preluat controlul asupra Argentinei în 1976 și care și-a propus să o curețe de ceea ce ei numeau „elemente supărătoare”. Rezultatul: aproape 30.000 de victime.

Povestea echipei din Mar del Plata a rămas nespusă zeci de ani, căpătând mai multă importanță în ultima vreme datorită documentării lui Claudio Fava, care a preferat să o transforme într-un roman, publicat pentru prima dată în Italia, în 2013.

„În schimb, am preferat să-mi imaginez gândurile și acțiunile acelor băieți care au ales să rămână și să moară”, scrie autorul. „Am vrut să evidențiez și mai multe aspecte decât numele lor și tragedia morților lor. Ceea ce contează este modul în care au trăit. Și cum s-au ridicat pentru a spune nu.”

„— Aveți douăzeci de ani. Vă omoară pentru că nu cunosc gândurile voastre și asta‑i înnebunește.”

 

Băieții echipei de rugby decimate de regimul Videla (sursa: Wikipedia)

Scrie o recenzie
Spune-ne parerea ta despre acest produseBook Mar del Plata - Claudio Fava
Rating-ul dumneavoastră
To Top