Sâmbătă 14 mai, la ora 14.00, la Cărturești, în Palas Mall, va avea loc lansarea volumului semnat de Marius Cristian, „Legendele din farfurie”, eveniment moderat de scriitorul Adrian Christescu.
          Alături de autor, va fi prezent și Toni Hrițac, redactor-șef Ziarul de Iași.
          Cu ,,Legendele din farfurie”, Marius Cristian oferă publicului românesc o carte unicat. Pornind de la constatarea simplă cum că „omul este singurul animal care gătește”, autorul ieșean a realizat o mică istorie a bucatelor cu renume mondial, adunând și discutând o serie de rețete celebre de la originile lor până-n actualitate și oferind o lectură antrenantă chiar și pentru cei neinteresați de bucătărie în sens practic. Cum Marius Cristian are și harul stilistic al celui legat de-o viață, încă din studenție, de presa scrisă (cea scrisă bine, nota bene), m-a făcut, citind de pildă titlul de capitol „Micile șoapte ale marilor supe”, să exclam: ehei, are și vână poetică, autorul! Și uite așa, garnisindu-și demersul pe deasupra cu bine-venite referințe istorice, politice, economice ori literare și apelând la o scriitură voit mai colocvială, Marius Cristian ne oferă o carte de citit ca și cum ai sta de vorbă după o masă bună la un pahar de vin vechi, de colecție. (Michael Astner)
          Marius Cristian (n. 1966) este ziarist și cronicar gastronomic. A absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie, secția Istorie-Filosofie a Universității „Al.I. Cuza” din Iași în 1989. Redactor-șef al revistei studențești Dialog (1986-1989) și al revistelor Romanian Wine Art și Somelierul. A fost secretar general de redacție al cotidianului Monitorul și redactor șef-adjunct al ziarului Obiectiv. În prezent, este editorului site-ului Costăchel. Revistă virtuală de gastronomie reală (costachel.ro).A publicat volumele Caietul de rețete. Bucate și vinuri asortate, Polirom, Iași, 2003; Legendele din farfurie. Rețete celebre cu garnitură de povești, salată de mituri și tacâmuri istorice (ediția I), Ratio er Revelatio, 2016; 100 de rețete românești pentru 100 de ani de la Marea Unire, Vasiliana ’98, Iași, 2017 și a îngrijit lucrarea Somelierul – un altfel de manual. Mâncarea și Vinul, Brașov, 2016.
on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.