Dumincă, 2 iunie
11:30 – 11:55
Scena Arca
Lansare de carte și sesiune de autografe
Oana Neda
Porturile Lunei
Invitați: Oana Neda, autoare
Nona Rapotan, coordonator BookHub
Oana Neda alege să nu păstreze secrete, ci să trateze, prin transfuzie, anxietatea și depresia. Povestit pe unde radiofonice, romanul Porturile Lunei expune probleme familiale, legate de abuz, atașament, comportament adictiv, izolare și respingere, venind cu rezolvări, în ton crescendo, întru eliberarea sufletelor. Există un ocrotitor pentru fiecare; cel al Lunei e marin, turcoaz și, de peste tot, „își aprinde o țigară și zâmbește cu toți cei șaptesprezece pistrui”.
Oana Neda: „M-am născut în 1973, în Bârlad. Lipsa rețelelor de socializare și tihna orășelului plin de copaci bătrâni au făcut ca cititul să devină repede plăcerea majoră a unei fete care își ascundea timiditatea sub comportamentul băiețos și renunțase la codițe în favoarea genunchilor zdreliți.
Partea interesantă e că m-am apucat a repovesti ceea ce citeam, iar ai mei – auditoriu fidel – au început a căpăta migrene în fața noilor aventuri ale lui D’Artagnan ori Ali Baba. «Scrie, măi fată!», mi-au zis și mama și tata și profu’ de română.
Eu m-am gândit că e un sfat bun; iar prin 1991, când am terminat Facultatea de Drept, am început a țese poveștile oamenilor cărora le eram avocat. Cum instanța nu e chiar tot timpul iubitoare de literatură, m-am gândit să îi anunț și pe alții despre copleșitorul meu talent. Așa s-a făcut că întâmplările zilnice au ajuns în LiterNautica ori Literomania, apoi, grație blamatelor rețele de socializare, sub ochii cunoscuților și prietenilor.
Porturile Lunei s-a născut în urma unui pariu cu mine însămi și a unui termen înnebunitor de scurt pe care îl aveam la dispoziție. Doina Ruști a zis că e în primele opt manuscrise dintre cele (deloc puține) care îi ajunseseră sub ochi.
Eu am gândit că e bine să scrii dintr-o răsuflare, că e ca și cum ai sta cu un prieten, la o cafea, povestind ce ți s-a întâmplat peste zi.”
 
https://www.facebook.com/events/383331687400079
 
on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.