Radu Părpăuță este un scriitor care m-a surprins plăcut. Nu am citit nimic scris de el până la acest volum de proză scurtă, însă după lectură pot spune că am petrecut clipe minunate citind acest volum și cu siguranță mi-a stârnit curiozitatea și asupra celorlalte volume publicate.

    Radu Părpăuță are un stil aparte, absolut deosebit prin frumusețea cu care așază cuvintele în frază și în care se simte impregnat farmecul graiului moldovenesc. Trebuie să recunosc că acest volum m-a cucerit încă de la prima povestire citită! Mi-am amintit oamenii pe care i-am întâlnit în timpul facultății, vorba dulce și felul lor parcă mai vesel de a fi...

     Prin fiecare relatare, autorul te plimbă cu umor prin jurul Iașului, prin amintirile sale și ale celor apropiați. Îi cunoști familia, prietenii, iar poveștile auzite în viața cotidiană sunt foarte frumos zugrăvite și interpretate.

       Mi-a plăcut să pătrund în acest univers și să văd cum epoca comunistă a modificat mentalitatea și comportamentul țăranului român, cum ironia fină a autorului te poartă cu zâmbetul pe buze prin satul schimbat de realitatea zilelor noastre. 

        Am zâmbit, m-am întristat și m-am revoltat in fața suferinței cățelușului șchiop sau a modului trist în care se acordă mită în spitale... Am ghicit optimism in firea autorului și am rămas cu o stare pozitivă după lectura acestei cărți.

       Perla acestor povești o consider cea care dă și titlul acestui volum. Iubesc animalele, iar aventurile cățelușului obligat să supraviețuiască chinuit m-a făcut să oftez și să mă gândesc că nivelul de trai al societății în care trăim influențează nu numai destinele noastre, ci și a ființelor apropiate nouă. Trist...

        Prin lumea descrisă de domnul Părpăuță am întâlnit un bețiv împăcat cu destinul ce reușește să-și ispitească îngerul păzitor și să îl distrugă din cauza alcoolului... Mi-a plăcut și această povestire. Până la urmă dacă tot avem un înger păzitor, de ce nu are capacitatea de a schimba ceva? Mi-au plăcut situațiile amuzante din aceste povestiri și consider că acest volum este o lectură plăcută, deși este una deosebită de ceea ce am citit până în prezent.

        Recomand toate poveștile din acest volum, întrucât consider că nu veți regreta și veți descoperi un scriitor înzestrat cu darul nativ de a te purta pe aripile cuvintelor spre lumi trăite sau imaginate. Cu siguranță veți fi cuceriți și veți căuta și celelalte volume ale autorului. 

        Mulțumesc Editura Lebăda Neagră pentru oportunitatea de a mă bucura de această lectură! 

 

https://ursulescu.blogspot.com/2020/11/cainele-schiop-de-radu-parpauta.html?fbclid=IwAR10D5OppIA5Iu0iDS1PIZKUL5O9mGippCRSyiSz_9tnGs39-h2PRuMHIoc

 

 

on 1

Comments

20-11-2020

Vero Budea

Frumoasa recenzie. Felicitări

Leave A Reply

Your email address will not be published.