Nu sunt mare fană a cărților centrate în jurul cultelor, mai ales dacă la mijloc se găsesc crime tulburătoare, cu rădăcini adânc înfinte în istoria întunecată a religiei respective. Îmi dau o stare neplăcută, tocmai pentru că multe dintre ele sunt inspirate din viața reală, iar acele ascunzișuri chiar stau la baza multor secte religioase. De aceea am fost puțin reticentă în a citi romanul lui Stefan Malmstrom – Kult – care se bazează chiar pe experiența autorului cu Biserica Scientologică.

          Dacă nu știți nimic de această biserică vă recomand să vizionați filmul The Master, ce deși nu este explicit privit ca un film despre Scientologie, mulți îl consideră ca atare. Unul dintre elementele definitorii ale acestei secte este credința lor în reîncarnare, convingere ce i-a făcut pe mulți membrii de-ai săi să se sinucidă, fiind convinși că vor reveni sub altă formă. Nu știu nici eu foarte multe despre acest cult, dar documentarul Going Clear: Scientology and The Prison of Belief a fost eye-opening.

          Bun, să revenim la romanul de față, care este în primul rând o prezentare din culisele Scientologiei. De aceea, cartea poate fi privită și ca o operă de nonficțiune, având multe date și relatări exacte. Însă, așa cum ne explică autorul suedez la sfârșitul cărții, acesta s-a folosit de propria experiență pe care a dramatizat-o, adăugându-i câteva crime și o anchetă detectivistică.

          Totul demarează atunci când într-un mic orășel suedez o fetiță de patru ani și tatăl ei sunt găsiți fără suflare în apartamentul bărbatului. Din cercetările preliminare se constată că bărbatul a otrăvit-o pe micuță, după care și-a luat viața, tragedie ce se vrea trecută cu vederea foarte repede. Însă, Luke Bergmann, prietenul cel mai bun al bărbatului, nu vrea să creadă că acesta ar fi în stare de așa ceva. Așa că demarează propria investigație, în urma căruia află o sumedenie de lucruri ce indică că cineva din exterior ar fi orchestrat întregul măcel. Acel cineva pare să fie în strânsă legătură cu trecutul bărbatului, pe când era membru al Bisericii Scientologice. Iar atunci când se găsesc alte victime, ce au murit în același mod ca primul bărbat, se dă startul unei anchete ce încearcă să rezolve acest puzzle cu încrengături religioase.

          Aceasta ar fi un fir narativ, al doilea focalizându-se pe experiențele unor tineri ce tocmai s-au alăturat bisericii. Aceștia trec prin diferite faze ce le conferă anumite beneficii, dar și multe îndatoriri. Această parte este cea mai aproape de viața reală, aici putând vedea procedeele de brainwashing prin care trec toți noii membrii. Aici suntem transportați în trecut, în anii ’90, astfel că întreg romanul face salturi între trecut și prezent, prevestind o legătură strânsă ce poate fi cheia întregului mister.

          Avem așadar o ficțiune bazată mult pe realitate, fapt ce nu poate decât să mărească doza de straniu a lecturii. Ești mereu uimit de detaliile dubioase legate de Biserica Scientologică și ținut în alertă din cauza anchetei crimelor. Nu știu ce este mai înfiorător – sinuciderile suspecte ori pașii prin care membrii bisericii trebuie să treacă, și felul clar în care se observă manipularea acestora.

          Pentru mine a fost o lectură rapidă, alertă și antrenantă, pe care am citit-o tare repede și care și-a făcut treaba de thriller foarte bine, în sensul în care mi-a dat fiori pe șira spinării. Personajele sunt credibile, mai ales pentru că sunt inspirate din viața reală, și  întâmplările tulburătoare. Am aflat multe informații despre Biserica Scientologică într-o manieră plăcută, nu monotonă ca într-un manual sec, ci cursivă, fiind puțin mângâiată de fluiditatea ficțiunii. Recomand cartea celor ce sunt interesați să afle mai multe despre acest cult și celor ce sunt în căutarea unei lecturi intense, cu multe secrete întunecate și un criminal inteligent, dar și o anchetă captivantă.

 

https://ciobanuldeazi.home.blog/2022/09/09/recenzie-kult-de-stefan-malmstrom/

on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.