Șase povești horror, insolite și frumos concepute, plasate undeva în era comunistă menite nu neapărat să te sperie în așa măsură încât să nu dormi noaptea, ci mai degrabă să îți stârnească zâmbet, m-au fermecat și m-au făcut să citesc cu poftă fiecare narațiune în parte într-un timp foarte scurt.

          Fiecare poveste luată în parte e o experiență unică ce se inspiră din legende urbane-rurale care au circulat în epoca nu demult apusă a comunismului, în care sărăcia și opreliștile de tot felul, au dus la alternative mai mult sau mai puțin potrivite cu sănătatea mentală și fizică a oamenilor.

          Vodca roșie este un  substituent pentru băutura dispărută din magazine cu care minerii au inlocuit-o cu un solvent industrial de abataj cu efecte devastatoare. Păluga, o ființă supranaturală își face apariția în comunitate, iar moartea își râde de oameni.

          Într-o altă poveste, lipsa alimentelor de la un aprozar îl face pe responsabilul de magazin să improvizeze, iar moarte îi împodobește grădina in schimbul unei producții bogate...

          Într-un astfel de cadru credeați că lipsește iadul? Ei bine, își găsește un loc aparte într-o privată din gara unui orășel. Odinioară aici a fost o mănăstire demonică. Acum diavolii își cer plata.

          Fiecare poveste in parte este fascinantă, însă "Vizorul" mi s-a părut cea mai amuzantă. Opulența unei familii de țigani care dorea sa își etaleze bogăția prin construirea unei cripte cu betoane, termopane și a unei uși cu vizor, a dus la o situație ciudată... Televizor smart și frigider în criptă? Cum credeți că a apreciat defunctul bulibașă?

          Moartea și tristețea a fost mai mult decât prezentă în "Nepoțelul". Povestea reală și dură a mii de femei devenite victime a decretului nr. 770 din 1 octombrie 1966, care interzicea întreruperea de sarcină și care viza creșterea accelerată a populației, m-a lovit dur, deși limbajul și gesturile personajelor sunt amuzante. Cine este nepoțelul? Descoperiți în povestire.

          Aceasta cărticică trebuie citită, pentru că aduce în scenă adevăruri nu demult apuse din era comunistă, iar stilul autorului este captivant prin modul în care expune poveștile neobișnuite.

          Mi-a plăcut să citesc aceste povesti horror și sper sa nu fie ultimele pe care le scrie autorul. 

          Aștept cu nerăbdare!

 

https://ursulescu.blogspot.com/2023/04/vodca-rosie-o-dusca-de-necurat-de.html

on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.