în stoc

Inspiră adânc! Expiră! - Ciprian Albu

„Într-o dimineață mohorâtă de noiembrie, Monica, fetița mea, care pe atunci avea patru ani, a desenat chipul unui om supărat, conturându-l însă din creion doar pe jumătate. Am întrebat-o atunci de ce i-a desenat fața așa. Mi-a răspuns senin: «,Pentru că pe acolo, unde nu e nimic, intră gândurile lui rele și triste...» Așa s-a născut Inspiră adânc! Expiră!, din desenul unui copil minunat. Câțiva ani mai târziu, în luna decembrie, când am scris cartea, cel care mi-a alimentat în permanență energia, fiind susținătorul meu necondiționat, a fost David, băiatul meu. Lor, acestor copii magici, le este dedicată cartea mea.” (Ciprian Albu)

25,00 RON
Mai multe informații
Editura
Editura Lebăda Neagră
Colecție
Red Spot
Domeniu
Literatură română contemporană
Limba
Română
Dimensiuni
145x210 mm
Pagini
144
Conținut ilustrativ
Nu
Format
Paperback broșat
ISBN
978-973-670-557-1

„Citirea acestei cărți este, pur și simplu, o călătorie tulburătoare cu un roller-coaster care te conduce, cu viteza amețitoare, pe un drum cu sens unic, în care fiecare secundă este simțită altfel. Povestea te uluiește și te surprinde în permanență, te proiectează pe verticală și orizontală, într-un viitor transformat în trecut sau trecut conturat în perspectivă. Amestecul de senzații declanșate este susținut de pereți reali și ireali printre care ești ghidat, fără să înțelegi către ce anume. Susul este jos, palpabilul devine fantastic, iar ce pare fantezie este transformat în concret. Firul acțiunii te conduce, repetitiv, către același centru, de parcă o cameră de luat vederi s-a hotărât să filmeze, în slow motion, din toate unghiurile posibile, obsedant, același punct: ploaia de meteoriți. Vertijul este accentuat de personajele prezentate ca într-un evantai de oglinzi: o înfățișare este surprinsă într-un capitol, și alta este reflectată în imaginea altui personaj, în capitolul următor. Din când în când, emoțiile care te copleșesc sunt cadențate de ritmul unor melodii actuale, cu aroma vintage, care încep să sune în fundal sau de momente de stop-cadru, punctate de dialoguri necizelate ale realității. Acum prinzi firul acțiunii, acum îl pierzi. Inspiri adânc și expiri.” (Roxana Mihăilă, psiholog)

„Când citești o carte, poți avea diferite tipuri de trăiri, însă cea mai adâncă, cred, este cea care te determină, la sfârșitul lecturii, să strângi cartea la piept din dorința, poate, de a prelungi trăirea aceea profundă generată de ea. Fiecare își exprima trăirile în mod diferit, la mine trăirile se materializează în linii, forme și culori, și mintea mea a fotografiat această emoție cauzată de Inspiră adânc! Expiră! și a transpus-o în ceea ce avea să fie coperta acestei cărți. Două suflete-pereche trăind în același univers pe care însă îl înțeleg și-l percep diferit, având mijloace de exprimare distincte ca urmare a limitelor personale. Fiecare protejându-și propria intimitate, propriile orgolii, cu sacrificii prea mari. O carte ca o spirală, care te învârte amețitor într-un carusel al senzațiilor, explozii de meteoriți, alaiuri de broaște-țestoase, iarbă arsă, mirosul sărat al mării, natura întreagă și întregul univers în comuniune cu trăirile complexe ale personajelor. Inspiră adânc! Expiră! este o carte pe care să o strângi la piept, care-ți lasă un gust dulce-amar, care te supune meditației, te face să-ți pui întrebări legate de tine, de lumea ta, de erorile personale și de șansa de a le corecta, cel puțin până la următoarea ploaie de meteoriți.” (Daniela Burdia, ilustrator)

„Într-o dimineață mohorâtă de noiembrie, Monica, fetița mea, care pe atunci avea patru ani, a desenat chipul unui om supărat, conturându-l însă din creion doar pe jumătate. Am întrebat-o atunci de ce i-a desenat fața așa. Mi-a răspuns senin: «Pentru că pe acolo, unde nu e nimic, intră gândurile lui rele și triste...» Așa s-a născut Inspiră adânc! Expiră!, din desenul unui copil minunat. Câțiva ani mai târziu, în luna decembrie, când am scris cartea, cel care mi-a alimentat în permanență energia, fiind susținătorul meu necondiționat, a fost David, băiatul meu. Lor, acestor copii magici, le este dedicată cartea mea.” (Ciprian Albu, autor)

„E o poveste aici, veche poate de când e lumea și pământul. O replică a iubirii într-o lume de hârtie în care clipele se numără în pagini citite versus trăite. La început e o iluzie a unei iubiri platonice. Dar Iubirea nu se mulțumește niciodată cu puțin. Vrea totul, cere totul, arde totul. Pentru că poartă în ea amintirea perechii edenice. Și pentru că nu o poți reface atât de ușor, rămâne doar caietul cu exerciții imperfecte, profund umane. Nostalgice după împlinirea absolută. Simți sfâșierea la fiecare pas, ca o amprentă muzicală care modulează gravitația afectivă a personajelor. Iar laitmotivul ploii de meteoriți, tip de experiență salvatoare, transcendentală, leagă destinele într-o întâmplare fericită a ființei sau le încrucișează aproape ironic și demonic drumurile, îi apropie și îi îndepărtează ca într-un joc de șah în care miza este uneori stranie. Simbolurile cad frumos pe textura textului, impresionează prin naturalețe, dar își rezervă un substrat în plus de semnificație. În câte feluri nu am putea oare recepta prezența fatidică a miilor de broaște-țestoase la ineditul spectacol stelar care schimbă iremediabil destinele dacă nu și ca o invocare a unor forțe magice, capabile să instaleze eternitatea că singura karma care poate da o nouă șansă principiului feminin și celui masculin, Yin și Yang? De aceea place atât de mult cartea lui Ciprian Albu. Pentru că e despre viața așa cum e ea cu adevărat. Pentru că totul e pe cât de simplu, pe atât de complicat. Și, mai ales, poate pentru că e despre mine sau despre tine, despre căutarea sufletului-pereche în viață și dincolo de ea, despre Eros și Thanatos, despre chemări mai presus de înțeles și de fire. Acestea sunt câteva dintre întrebările care vor fi rămas ca ecou și după ce vei fi întors ultima filă a cărții. Iată de ce Inspiră adânc! Expiră! nu e doar o tehnică de respirație necesară, ci și un stil de viață care are forță de regenerare. O carte răscolitoare de care nu vei uita prea curând.” (Alina Hucai, redactor)

Scrie o recenzie
Spune-ne parerea ta despre acest produsInspiră adânc! Expiră! - Ciprian Albu
Rating-ul dumneavoastră
To Top