Se spune că, pentru a putea crea frumosul absolut, artistul are nevoie de evenimentele nefericite din viața sa. Ce părere aveți despre acest lucru?

Sunt norocos că nu trebuie să fiu nefericit pentru a crea, dar este adevărat că în anumite momente mai triste sau chinuitoare ale vieții, creația este de mare ajutor. Perioada de izolare este un exemplu, dar am trăit-o foarte bine pentru că am fost absorbit de desenele mele.

Ce emoții negative ați vindecat prin artă și cu ce au fost ele înlocuite?

Lucrez de 40 de ani, am început să desenez în jurul vârstei de 15-16 ani, și asta m-a făcut să resimt plăcere, fericire, dar nu-mi amintesc să fi vrut să vindec ceva, ci mai degrabă să mă îmbogățesc privind reproducerile tuturor marilor artiști care m-au fascinat.

Știți dinainte ceea ce urmează să creați sau mâna merge singură?

Ca sculptor, folosesc materiale reciclate, lemnul în derivă este forma care mă inspiră și mă ghidează spre munca mea, forma îmi spune imediat ce creație va deveni. Pagina goală este mult mai impresionantă.

Cine este omul Marc Bourlier?

Un artist care și-a petrecut viața lucrând la „arta sa” care speră să fi creat o operă originală care să aducă un plus acestui imens al creației artistice.

Ce latură a dumneavoastră este evidențiată prin schițele albumului ce va apărea la Editura Lebăda Neagră?

Au trecut câțiva ani de când nu am mai stat în fața unei foi de hârtie goale, cu creioane, din cauza apariției acestei pandemii, dar asta mi-a permis să mă uit către mine, să mă întorc la începutul creației mele și a fost fascinant, desenul meu a evoluat datorită anilor mei de muncă și m-a îmbogățit. a fost o experiență grozavă pentru mine.

Care este timpul pe care îl acordați graficii/sculpturii în decursul unei săptămâni?

Sunt foarte dedicat, îmi petrec cea mai mare parte a timpului muncind și încep în jurul orei 08.30-09.00, până seara. Nu lucrez fără lumina zilei, așa că orele mele de lucru se vor împuțina odată cu venirea iernii.

Cum explicați fizionomia personajelor?

Această serie de desene este rezultatul a 40 de ani de cercetare în pictură și sculptură, și cred că reprezintă bine abordarea mea artistică, dar cum desenele nu pot fi reprezentate tridimensional, a fost necesar să găsesc prin formă și suprapunere, un corespondent în sculpturile mele.

Care sunt elementele cărora le dați o atenție deosebită atunci când schițați/sculptați?

Așa cum am spus deja, îmi place să fiu provocat de o formă deja existentă, am o grămadă imensă de lemn în atelierul meu, piesele mă cheamă și mă conduc către creația mea. Ele sunt inspirația mea și îmi dau energie pentru toată ziua.

Animalele de companie ne dau putere și încredere în propria persoană. Cum contribuie Hoctave la tot ceea ce înseamnă cariera dumneavoastră?

Hoctave, motanul meu, este mica mea fericire, dar nu stă în atelierul meu. Îl revăd cu plăcere seara. Am mult respect pentru viața animalelor și sunt responsabil de un stol de vrăbii care trăiesc pe terasa mea și pe care le hrănesc tot anul.

Care este locul în care Marc Bourlier se regăsește pe sine?

Am norocul să am în curte o căsuţă care serveşte ca atelier, lumina este foarte plăcută, totul este liniştitor, am un pat de flori pe care îl îngrijesc, am flori de sezon sălbatice, crini, trandafiri.

Foto: Lorenzo Razzino

Consemnat de Monica Dobrea

 

on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.