Premii: LovelyBooks Leserpreis for Krimi & Thriller 2020

Nota Goodreads: 3,77 (1 895 note)

Descrierea editurii: „Aplicația – Ei te cunosc. Ei știu unde ești. Pare prea bine ca să fie și adevărat. Cel mai bun cartier, o casă modernă unde totul este controlabil printr-un sistem smart-home, oricând, de oriunde și extrem de sigur. Hendrik și Linda sunt în al nouălea cer de când s-au mutat aici. Este casa pe care și-au imaginat mereu că o vor împărți împreună toată viața. Dar într-o noapte Linda dispare. Niciun mesaj, niciun indiciu, nici cea mai mică urmă a ei. Poliția nu dorește să se implice prea mult, iar Hendrik este pe punctul de a exploda. Ar fi putut cineva să intre în casă în acea noapte? Și dacă a făcut-o, de ce Aplicația nu a declanșat imediat alarma? Hendrik devine din ce în ce mai circumspect. Și pe bună dreptate, pentru că se pare că nu doar Aplicația știe unde locuiește el…”

 

          Faceți cunoștință cu Adam, cel mai avansat sistem de casă inteligentă disponibil pe piața din Germania, cel care, odată instalat la tine acasă, ți-o poate controla în întregime, de la sistemul de încălzire și de iluminat până la obloanele din inox aproape indestructibile, ușile masive cu clanțe la fel de masive, televizorul, mașina de spălat, practic mai tot ce poate fi controlat printr-un dispozitiv electronic. Firma care l-a construit pe Adam a apelat la câțiva hackeri renumiți pentru a testa sistemul și a-i descoperi eventualele breșe, pe care mai apoi le-a corectat înainte de a-l lansa pe Adam pe piață. Astfel încât nimeni să nu poată prelua controlul lui Adam, la care te poți loga printr-un cod PIN, dublat însă și de scanarea retinei proprietarului. Deci teoretic, doar cel care l-a achiziționat pe Adam și și l-a instalat în casă îl poate controla. Teoretic.

          Hendrik este medic și, într-o seară, ia liniștit masa cu iubita sa Linda, însă este chemat de urgență la spital pentru o intervenție. Dar când se întoarce acasă, descoperă cu stupoare că Linda a dispărut fără urmă și fără să-i lase măcar un mesaj? L-a părăsit așa, nitam-nisam, chiar înainte de nuntă și fără să-i ofere măcar o explicație, în pofida faptului că era evident că-l iubește și că este dispusă să-l urmeze până în pânzele albe? Copleșit de grijă, merge imediat la poliție pentru a-i anunța dispariția, însă acolo este întâmpinat cu circumspecție deoarece cei doi polițiști sunt siguri că iubita pur și simplu l-a părăsit, nu că s-a întâmplat ceva necurat.

           Degeaba le explică el că Linda îl iubește și că nu l-ar fi părăsit așa, în miez de noapte, deși îi lipsește tocmai valiza cu care fuseseră în vacanță în Italia, degeaba încearcă să îi facă să înțeleagă că cel care crede el că ar fi răpit-o a făcut o greșeală luând periuța de dinți care nu trebuia, degeaba încearcă el să-i convingă că Adam ar fi trebuit să surprindă un eventual intrus și răpitor, ci să-l și împiedice să intre în casă. Degeaba sunt toate astea, căci polițiștii îl sfătuiesc să meargă acasă și să se liniștească, pentru că Linda ori a fugit cu un amant, ori s-a săturat de el și explicația dispariției ei trebuie să fie una cât se poate de normală.

          Însă în timp ce poliția stă cu mâinile în sân, Hendrik ia situația în mâini și, ajutat de o tipă care ia legătura cu el în urma anunțului dat pe Facebook pentru a-i spune că și soțul ei dispăruse de acasă, dar și de o misterioasă femeie care știe o grămadă de lucruri despre Adam, Darknet, hackeri germani de top, firme care construiesc sisteme inteligente care îți controlează casa, rețele și multe altele, se pune pe treabă pentru a descâlci nu doar misterul dispariției viitoarei sale soții, ci și modul în care a putut dispărea aceasta din casă, deși aveau montat un sistem de top. Dar adevărul este mult mai înspăimântător decât credeau inițial, iar pe măsură ce coincidențele se tot adună, anchetatorii de ocazie descoperă nu doar că un sistem considerat indestructibil poate fi controlat de către cine nu trebuie, dar și că oamenii nu dispar pur și simplu în neant cu o săptămână înaintea nunții fără ca măcar să ofere o explicație pentru gestul lor.

          Povestea se citește ușor și nu oferă mari bătăi de cap cititorului. De asta are grijă din plin și sinopsisul oferit cu dărnicie de editură pe coperta a patra (apropo, faceți-vă un serviciu și nu-l citiți, ca mine, înainte de a începe cartea, pentru că vă va strica mare parte din bucuria lecturii, mai ales dacă apreciați și știți cu ce se mănâncă acest tip de literatură), însă imaginația lui Arno Strobel și subiectul extrem de interesant despre pericolele unei tehnologii ultramoderne, de care ajungem să depindem în totalitate și care ne poate lăsa baltă când ne e lumea mai dragă sau care poate fi controlată extrem de ușor de către cine nu trebuie, transformă această poveste într-una pe care chiar o citești cu sufletul la gură. Un mare plus pentru modul în care sunt descriși polițiștii, pentru tainele lor și pentru felul în care a ales să-i caracterizeze autorul, oferind un plus de suspans unei povești care și-așa avea din plin suspans, dar și pentru capitolele horror scrise cu italice, demne de un adevărat film de groază.

PS: excelent și destul de înfricoșător este trailerul cărții (cred): https://www.youtube.com/watch?v=awfhzerQaDg&t=1s

NB: recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a volumului Aplicația

 

https://fansf.wordpress.com/2022/03/29/lecturi-292-arno-strobel-aplicatia/?fbclid=IwAR3q_fs6NP8ag58Jlm7xXM4cGstvD1YryUiQnCOrCC1uhmjQPxjnP3GHRQs

 

on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.