Dacă ești amator să citești o poveste care te ține în suspans și care te face să înțelegi cât de complexă este lumea spionajului, a contraspionajului, a războiului și a intereselor ascunse ale celor care conduc lumea, ei bine acesta este romanul potrivit! Bineînțeles că de aici nu poate lipsi un erou cu capacități ieșite din comun ce se dovedește un prieten loial, capabil să facă orice pentru cei pe care îi iubește, un erou de război și expert în armament și spionaj.
 
          Dan Raglan este bărbatul șarmant și periculos ce în copilărie a învățat excepțional și care își anunța un viitor de succes. Tatăl lui fiind militar de profesie era nevoit să își schimbe domiciliul prin diferite țări, astfel că Dan deprinsese și abilități lingvistice deosebite. 
 
          După moartea prematură a părinților săi, este adoptat de directorul internatului și este crescut alaturi de fiica acestora, Amanda.
 
          În urma unui scandal în care cineva moare, Raglan fuge și crezând că a devenit ucigaș, se înrolează în Legiunea străină. Aici se remarcă prin iscusința lui în mânuirea armelor, și datorită inteligenței sale și a faptului că știa mai multe limbi străine, este cooptat în Serviciul Secret de Contraspionaj unde alături de fostul său camarad și viitor cumnat, Jeremy Carter, lucrează pentru MI6 sub conducerea lui Maguire.
 
          Intriga romanului este momentul în care după câțiva ani în care Raglan s-a retras într-un sat alaturi de alti camarazi, iar Jeremy Carter a devenit bancher, o operațiune bine pusă la punct de un ucigaș periculos, îl răpește pe bancher, îi ucide șoferul, iar copilul dispare.
 
          Maguire bănuiește că această răpire ascunde o operațiune mult mai complexă, așa că o trimite pe Abbie, o tânără lingvistă simpatică să îl aducă pe Raglan din satul de legionari.
 
          Raglan pornește propria sa anchetă periculoasă, însă eficientă, și reușește să descurce ițele încâlcite ale operațiunii, însă nu fără a suferi pierderi importante... 
 
          Raglan este decis să se răzbune, astfel că pornește pe urmele criminalului în periculoasa Rusie jucând rolul unui condamnat... 
 
         Rusia e o țară cu oameni duri, asemeni climei cu care sunt obișnuiți, neînfricați și puternici, însă cel mai mult îmi amintesc de ceea ce îmi povestea bunicul meu despre ei. "Sunt oameni răi și fără Dumnezeu". 
 
          Ce îndura Raglan pe aceste meleaguri? 
          Cine este ucigașul? 
          Se răzbună? 
          Rămâne să descoperiți...
 
          Acest roman este structurat pe mai multe planuri care alternează prezentul cu trecutul și în care sunt surprinse câteva personaje ce pe măsura desfășurării acțiunii devin tot mai evidențiate. Raglan este un adevărat supererou, Sorokina este o frumoasă spioană aparent impasibilă, Maguire- enigmatic, Abbie- naivă, drăguță cu un suflet uriaș...
 
          Romanul m-a fascinat și m-a făcut să intru în lumea spionajului extrem de ușor, fără să realizez că autorul m-a adus pe un astfel de tărâm. Mi-a plăcut și totul a fost extraordinar!
Recomand acest roman cu căldură și mă declar fan al autorului și sunt nerăbdător să aflu prin ce aventuri va mai trece Dan Raglan. Da! Urmează o continuare... 
 
https://ursulescu.blogspot.com/2022/10/englezul-de-david-gilman.html
on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.