în stoc

eBook Moartea în ungherele liniștite ale vieții - Oliver Bottini

Spațiu fictiv Banat/România 2014: Inspectorul detectiv Ioan Cozma locuiește singur. Mai are doar câțiva ani până la pensionare; dacă nu atrage atenția, nimeni nu va săpa în trecutul lui. Dar lumea nu-l va lăsa în pace. Lui Cozma i se dă un caz de crimă: tânăra Lisa Marthen a fost găsită înjunghiată mortal. Tatăl ei deține o fermă mare, iar suspiciunea cade asupra unuia dintre tinerii săi muncitori. Una dintre piste duce la Mecklenburg. Cozma realizează că nu este singurul care vrea să se facă dreptate... Oliver Bottini leagă însingurarea omului de lăcomie și setea de putere. Dar un singur lucru pare salvator – credința în ceva bun și în umanitate. Tensiunea dintre acești poli este cea care face ca acest roman polițist să fie citit cu sufletul la gură.

În 2018, „Moartea în ungherele liniștite ale vieții” (”Der Tod in den stillen Winkeln des Lebens”) a primit Premiul Deutscher Krimipreis și Premiul Fundației Heinrich Böll pentru cel mai bun roman polițist al anului.

46,75 RON
Links
46,75 RON
Mai multe informații
Editura
Editura Lebăda Neagră
Colecție
Black Spot
Data apariției
Iunie 2023
Domeniu
Literatură străină contemporană , Carte străină
Limba
Română
Traducător
Andreea Scrumeda
Public
Publicul larg
Pagini
472
Conținut ilustrativ
Nu
Format
eBook
ISBN
978-606-9623-57-2
ISBN pdf
978-606-9623-59-6
ISBN ePub
978-606-9623-58-9

În acest roman, Oliver Bottini leagă însingurarea omului de lăcomie și setea de putere. Dar un singur lucru pare salvator – credința în ceva bun și în umanitate. Tensiunea dintre acești poli este cea care face ca acest roman polițist să fie citit cu sufletul la gură.

Oliver Bottini ridică decorul din Banat la rang de personaj, locul de baștină al unora dintre emigranții români. Condițiile atent cercetate, cu reminiscențe din epoca ceaușistă, par inițial destul de fragile, dar intrigile își dezvoltă propriul farmec.

Inspectorul Ioan Cozma este membru în vechea gardă a Poliției Române și urmează să se pensioneze. Și-a trăit cea mai mare parte a vieții sub dictatura lui Ceaușescu. Dar Cozma vorbește germană și este cunoscut drept bun diplomat, astfel i se atribuie uciderea tinerei nemțoaice Lisa Marthen. Investigațiile sunt complicate, Lisa fiind fiica unui mare fermier german din zona Banatului. Se pare că unii fermieri au mâinile mult mai murdare.

Liebling, un sat din Banat, reflectă exact regiunea din care numeroși germani au emigrat în Germania de Vest în anii 1980. În regiune se caută terenuri agricole. Companiile imobiliare străine speculează că prețurile vor continua să crească, iar saudiții investesc sume fabuloase pentru a fi mai puțin dependenți de importurile de alimente. În cele din urmă, perdanții sunt milioane de mici fermieri locali care sunt înșelați pentru pământul lor, nemaifiind folosiți ca muncitori. După 1989, concentrarea agriculturii în patria est-germană a lui Jörg Marthen (investitor german originar din Banat, cu doar câteva companii agricole subvenționate de UE) acționează ca un model de dezvoltare în aceste locuri.

Chiar înainte ca Ioan Cozma să obțină probe și să intervieveze martori, Oliver Bottini oferă o perspectivă asupra condițiilor de viață din sudul Timișoarei din diferite perspective. Investigațiile lui Cozma îl duc la Prenzlin, orașul natal al lui Jörg Marthen, unde trebuie să se ocupe de fantomele propriului său trecut.

Personajele din roman sunt fictive. Eventualele asemănări cu persoane în viață sau dispărute sunt întâmplătoare și neintenționate. Același lucru este valabil și pentru firmele Flying Banat, JM România, Rothauser Gruppe Immobilien, respectiv Agrar (ROGA) și Tayma Group/Tayma Cereals, precum și pentru satele fictive Coruia și Prenzlin.

Scrie o recenzie
Spune-ne parerea ta despre acest produseBook Moartea în ungherele liniștite ale vieții - Oliver Bottini
Rating-ul dumneavoastră
To Top