în stoc

Second Life - Adrian Christescu

Poate că tocmai ai trecut pe lângă personajul central al romanului, inginerul Andrei Banciu, un bărbat încă tânăr, profesionist, modest și cuviincios, stângaci și vulnerabil în relația cu viața, aparent lipsit de carismă și înfricoșat de propria-i nefericire asumată, resemnat în fața nenorocului. Dar…

Mecanismul politic și social complex, demontat cu migală și înfățișat captivant în tușe clare, fără menajamente, exagerări sau simpatii mărturisite, este omniprezent în România. Pe protagoniști îi știm (sau nu?!), aleși sau numiți, angrenați de peste treizeci de ani în aceeași dispută asiduă pentru câștigarea competiției vieții publice în orice mod...

Prins neașteptat într-o astfel de confruntare, Andrei Banciu trebuie să-și hotărască drumul, mai ales când miza devine uriașă. 

Titlu disponibil în format audiobook pe Voxa.

45,00 RON
Mai multe informații
Editura
Editura Lebăda Neagră
Colecție
Red Spot
Data apariției
Aprilie 2023
Domeniu
Literatură română contemporană
Limba
Română
Public
Publicul larg
Dimensiuni
130x200 mm
Pagini
384
Conținut ilustrativ
Nu
Format
Paperback broșat
ISBN
978-606-9623-75-6
ISBN pdf
978-606-9623-77-0
ISBN ePub
978-606-9623-76-3

„Dacă vom vrea să fim pișicheri, nu ne va ieși. Second Life nu își devoalează titlul direct, ci te provoacă să-l descoperi. Vei fi încercat de semne de compătimire, dar, garantat, vei fi surprins. Adrian Christescu construiește un roman social, oglindă a unor adevăruri atât de știute, dar rar grăite despre (pare-se) o incurabilă boală balcanică, parvenitismul, tratat aleatoriu (dar ce intenții!) cu șpriț și amoralitate, întru șefie. Andrei Banciu, personajul principal, inginer, soț și tată (imprudent?), căruia i se conturează o carieră cu traiectorie ascendentă, va deveni «ocrotitor» (cu un prenume predestinat în spațiul românesc). Omul din umbră, Marcel Bojan, domnul colonel (și aici nu am spus tot!), ajunge în acel moment al vieții când consideră că e timpul «să scăpăm de mirosul de proști și să ne limpezim privirea». Prin urmare, își va dovedi etimologia, ghidând ascuns războiul. Dar oare va fi dejucat jocul pleiadei de «casă pătrată» și «palat roznovenesc»?

Cu stil alert, Adrian Christescu ne povestește despre Iași, despre o reală stare de beligeranță actuală, care frământă plaiurile de peste treizeci de ani, într-un roman-gâlceavă, dar oare a înțeleptului cu lumea?” (Alexandra Dumitrescu, redactor)

„Din moment ce ai ajuns să o răsfoiești, ești curios să știi dacă această carte este un thriller, un roman contemporan sau o poveste inspirată din realitatea zilelor noastre. Cu siguranță, conține doze bune din fiecare, dar, până la urmă, este o istorie a transformării unui destin – puțin probabilă, poate chiar utopică, dar nespus de dorită sau visată de fiecare dintre noi, cei pentru care viața este suma propriilor realizări, obținute prin truda minții și a brațelor, nu a unui dat al sorții. Rostul imaginației în literatură este să propună și să identifice povești care vor putea capta atenția și rămâne în atenția cititorului. Unele pot părea incredibile, dar nu trebuie să uităm că, adesea, așa cum ni s-a arătat de atâtea ori, imaginația nu poate ține pasul cu viața. În acest roman există și un strop de experiență proprie.

Până la o anumită vârstă, deloc fragedă, atât eu, cât și cei din jurul meu eram convinși că nu suntem altceva decât oameni fără prea multe însușiri, indivizi din pluton, pierduți într-o mare cenușie. La un moment dat, viața ne-a obligat să căutăm adânc în interiorul nostru pentru a putea merge mai departe. Și ceea ce am găsit a fost o surpriză atât pentru noi înșine, cât și pentru cei din jur. Astfel, în cazul meu, am ajuns să fiu convins de posibilitatea existenței unor oameni care, în momente de restriște, pot apuca pe o cărare pe care nimeni nu și-a imaginat-o vreodată, la capătul căreia pot vorbi de un destin inedit. Second Life încearcă să pledeze pentru posibilitatea existenței unei sorți excepționale, născută dintr-un moment conjunctural fericit și din descoperirea unor surprinzătoare disponibilități.

Poate fi o reinterpretare a mitului unui Golem care încearcă să ne apere de răutatea, egoismul și prostia agresivă cu care suntem bombardați în fiecare zi? Cine știe... Rămâne ca tu, cititorule, să îți dai verdictul în ce măsură ne permitem să sperăm la o lume mai bună și cum am putea să luptăm pentru ea.” (autorul)

 

„Andrei Banciu, de profesie inginer la irigații, este un om complet nesigur pe sine, timid, umil, care mai că nu se scuză pentru propria sa existentă. Singura realizare a vieții sale, de care e mândru, e căsătoria cu frumoasa și flușturatica Magda, doctor în medicină, cu care are doi copii. Faptul că Magda îl înșală pe Andrei pe rupte și vrea să-l părăsească taman atunci când el primește diagnosticul unei boli incurabile îl termină pe acesta complet. Când toate drumurile ți se înfundă și viață ta e făcută țăndări, mai exista totuși vreo șansă să te ridici și s-o iei de la capăt?

Second Life este o carte despre relații personale și sociale putrede, dar și despre oameni onești, despre umilință și mândrie, ratare și ascensiune, amoralitate și corectitudine, o carte cu turnuri imprevizibile, mișunând de parveniți și potlogari, dar în care apar și insule de lumină, și care se termină surprinzător. Stilul ei este alert și direct.” (Jan Cornelius, scriitor)

 

„Un roman cu un subiect aparent banal, dar care devine aproape o frescă a societății de azi, cu clișee, dar și surprize, cu neisprăviți ajunși în funcții publice de decizie, cu corupție, invidii, răzbunări, nedreptăți, fățărnicii, oameni cinstiți nedreptățiți etc. – o lume în care primează interesul, în care politicieni renunță peste noapte la crezurile lor, dacă le-au avut vreodată, pentru a se îmbogăți ori a obține puterea. Fapte pe care le știm, le auzim constant, se repetă neștirbit la fiecare ciclu electoral, ni se promite că vor fi eradicate, dar nu se întâmplă nimic.” (Stelian Țurlea, scriitor)

 

„«Adevăr sau imposibil» e un joc pe care Adrian Christescu și-l asumă. Second Life abordează, la prima vedere, un subiect banal, dar care devine aproape o frescă a societății de azi, cu clișee verbale și vizuale, de care părem suprasaturați. Privit dincolo de declin, neisprăviți și funcțiile lor publice, corupție, răzbunări, nedreptăți și fățărnicii, romanul de față este plin de satiră, ironie, umor, acel avertizor de integritate de care spațiul politic ieșean avea atât de mult nevoie. Inginerul Andrei Banciu, personajul principal, nu caută să răstoarne situații, să țintească puterea sau să pună în genunchi parveniți. Treptat, metodic, uneori conjunctural, susținut de Marcel Bojan, se va îndrepta spre ceea ce, în România, pare utopic: onestitate. Dar dacă funcția cea mai importantă îl va transforma și-l va obliga să renunțe la acel fundament de care mulți s-ar dezice, vă provoc să-l citiți pe Adrian Christescu în acest roman-ciclu electoral de eradicare sau nimic. (Alexandra Dumitrescu, redactor)

 

Scrie o recenzie
Spune-ne parerea ta despre acest produsSecond Life - Adrian Christescu
Rating-ul dumneavoastră
To Top