Căldura sufocantă de august pune stăpânire pe Provence, obligând oamenii să se ascundă la umbră în timpul zilei. Totuși, exact acum, un biciclist aparent fanatic, ce se va dovedi a fi un cunoscut jurnalist, este luat în coarne de un taur de luptă, dintr-o specie crescută pentru coride.
Totul pare un accident la început, până când căpitanul de jandarmi Roger Blanc găsește indicii că poarta prin care a ieșit animalul la drumul mare a fost deschisă intenționat.

          Acest roman polițist investigativ descrie al doilea caz cercetat de Roger Blanc, detectivul transferat din Nordul Franței în Sud, dar poate fi citit independent, fără a fi parcurs și volumul precedent.

          În timpul anchetei sale, Blanc descoperă că Albert Cohen, jurnalist politic, influent intelectual din Paris și personalitate TV națională, a venit în Camargue să scrie un articol despre Vincent van Gogh.
Mai mult, află despre un furt spectaculos dintr-un muzeu de pe Coasta de Azur, caz rămas nerezolvat.

          Moartea în Camargue este o poveste ce curge liniștit, cu multă adâncime și o ambientare locală fermecătoare estetic. Dar asta nu înseamnă că acțiunea sa de tip mystery nu e interesantă. Dimpotrivă, autorul deschide atât de multe piste, încât nu poți fi sigur până la sfârșit cine ar putea fi criminalul și care este motivul său.
Pe măsură ce căpitanul din Jandarmerie dezvăluie și pune cap la cap fiecare piesă a puzzle-ului, împreună cu colegii săi, cititorul află multe despre coride, perioada lui van Gogh în Arles sau modul de viață provensal.

          Roger Blanc încă se luptă cu inamici birocrați ce vor să-i distrugă cariera, dar are sprijinul colegului său Marius Tonon, eternul locotenent ce se confruntă cu propriile probleme, și ajutorul lui Fabienne Souillard, specialista în calculatoare. Echipa lor se completează ideal, deoarece își atrag atenția reciproc asupra lacunelor și slăbiciunilor din gândirea fiecăruia.

          Viața personală nu merge prea bine pentru Roger: soția sa s-a despărțit de el, a rămas în Paris cu copiii și cu un nou iubit, iar în timp ce o echipă veselă de constructori demontează acoperișul vechi al morii lui de ulei, dar nu instalează unul nou, jandarmul are o relație romantică secretă cu nevasta celui mai mare dușman al său din capitală, fapt ce nu-i poate fi deloc benefic în eventualitatea unei reveniri înapoi în Liga Mare, de prin coclaurile sudice unde a fot transferat disciplinar.

          Acest policier molcom nu se bazează doar pe întrebarea Cine este criminalul?, ci se concentrează la fel de mult pe atmosfera savuroasă și autentică din Camargue / Provence, pe care autorul reușește să o prezinte cu măiestrie. Prin descrierile sale, cititorul simte căldura toridă a regiunii, aude foșnetul câmpurilor de orez și adulmecă mirosurile distincte ale condimentelor și plantelor locale. Această oglindire – atât de realistă și detaliată – adaugă o dimensiune suplimentară narațiunii și contribuie la imersiunea totală în lumea romanului.

          Personajele din carte sunt bine conturate și pitorești.
Căpitanul Roger Blanc este un detectiv plin de defecte, dar și de calități, cu care cititorii pot empatiza. În ciuda lentorii sale sau a alegerilor lui discutabile, Blanc se dovedește a fi un investigator tenace și curajos, iar interacțiunile cu colegii lui, Fabienne și Tonon, aduc diversitate (din toate soiurile) și umor în poveste.

          Prin volumul Moartea în Camargue – al doilea caz al căpitanului Roger Blanc în ProvenceCay Rademacher oferă o extindere a atmosferei create în Mistralul ucigaș și o nouă anchetă detectivistă palpitantă.

          „Descrierile vii ale peisajului lui Rademacher, plăcerea de a savura delicatesele franțuzești și poveștile despre perioada lui Van Gogh petrecută în sudul Franței te cheamă să parcurgi romanul. Cititorii vor fi răsplătiți.”
Publishers Weekly

 

https://analogiiantologii.com/2023/05/31/moartea-in-camargue-recenzie/

on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.